top of page

Jornada Verda al Parc!

May 18, 2017

El passat dissabte 20 de maig, celebràrem la Jornada Verda al Parc d’Orriols amb un doble objectiu:

 

Per una banda, fer una devolució creativa de les propostes consensuades al projecte Capgirant Orriols i celebrar el resultat del projecte.

I per l’altra, implicar als veïns i veïnes en la conservació i el respecte cap a les zones enjardinades, contribuint a l’apropiació ciutadana dels espais verds.

 

Va ser una jornada inoblidable a la qual cadascun dels assistents va participar del procés de canvi de la jardineria cap a un model més sostenible:

Infants i adults plantàrem el conegut Lledoner, arbre que s’esten per tota la regió mediterrània; aprenguérem com enriquir el sol existent mitjançant les deixalles naturals del jardí (el famós mulch!); crearem més espais d’atracció per a la fauna auxiliar, fins i tot vam poder gaudir d’una exhibició de poda en altura!

 

Per finalitzar la jornada i com a reflexió final del projecte (després de la “picaeta” de rigor), enregistràrem els testimonis dels veïns i veïnes que ens han acompanyat durant aquest procés. Un vídeo casolà que esperem que us agrade i que publicarem pròximament!

Projecte entregat!!!

May 09, 2017

El passat divendres 28 d'Abril va ser el dia en què vam entregar el treball de tot un any al parc d'Orriols.

Amb el nom "Cap a la transformació socio-ecològica dels espais lliures. L'experiència de Capgirant Orriols" trobem dos documents amb intencions diferents:

-El document que denominem de SÍNTESI, al que recollim de forma breu i gràfica la proposta de transformació socio-ecològica del projecte.

-El document que denominem MEMÒRIA COMPLETA. Un document extens (avisats quedeu) al que fiquem tota la informació que hem utilitzat per aplegar a la definició d'aquesta metodologia d'anàlisis i proposta.

 

Com no podia ser d'un altra forma, pengem a les xarxes el treball per tal de compartir-ho obertament mitjançant la plataforma ISSUU

Ens faria molt molt feliços que us sentireu lliures d'utilitzar aquesta metodologia en altres espaïs verds de la ciutat (per això està!), trastegeu amb ella, ens escriviu amb dubtes i/o aportacions que SENSE dubte l'enriquiran i faran més aplicable.

Quarta reunió amb el Grup Motor

January 08, 2017

El passat 22 de desembre va tindre lloc la 4a reunió amb el grup motor del projecte. En aquesta vam posar-nos al dia del treball que l'equip tècnic ha abordat durant els últims mesos: el desenvolupament de les propostes a escala de viabilitat tècnica i econòmica, la mediació amb la OAM, el pla d'implementació/gestió, així com les activitats amb la infància. A partir d'això vam començar una sessió de treball conjunt per definir qüestions del disseny col·laboratiu de les propostes al parc: la ubicació d'una zona d'experimentació amb el prat mediterrani, l'amplitud i caràcter de la zona de jocs infantils, les possibilitats de la zona canina, la posició i disseny dels bancs, l'ampliació de les zones verdes... Com podeu veure va ser una jornada molt productiva!

 

Els mesos vinents l'equip tècnic tenim el compromís de redactar i dibuixar el treball de tots aquests mesos al parc. Potser estem més amagats que de costum, però anhelarem el moment de presentar-vos-el presumiblement a març/abril!


Malgrat això estigueu a l’aguait! L’equip de Capgirant està sempre amb el cap en noves activitats!

Vídeo de l'ultima deriva verda!

December 26, 2016

Ací us deixem l'últim vídeo de Salto Mortal on ens graven durant la deriva verda que van fer el passat 19 de Novembre sobre fauna auxiliar al parc d'Orriols. En aquest taller gaudirem de l'acompanyament de l'artista Marco Ranieri amb el qual férem un taller de trenat amb jonc de vímet, per construir una estructura en forma de rusc com a futur hàbitat d'insectes pol·linitzadors. També férem un mandala amb restes vegetals per representar simbòlicament l'ecosistema del parc!

Vídeo de:

Capgirant Orriols a l’escola!

December 18, 2016

Capgirant Orriols ha tingut la sort de poder desenvolupar diverses activitats d'educació ambiental amb els escolars del CEIP "Miguel Hernández" prenent el mateix parc d'Orriols com a suport d'aprenentatge i exploració.

I és que des del passat mes d’octubre fins principis d’aquest, hem estat impartint diverses activitats al parc per conéixer el nom dels arbres, els éssers que hi viuen i les seues necessitats. Hem pescat arbres, plantat murta i altres espècies de màquia mediterrània, dibuixat un mandala amb restes vegetals trobades al parc, fet de xicotets exploradors per observar la pol·linització d’una vespa o la descomposició feta per un cuc de sant martí, entre d'altres coses!

Creiem que aquest contacte directe amb la natura més propera i el seu coneixement és un primer pas per comprendre la necessitat de conservar-la, per poder difondre valors de respecte cap a totes les formes de vida, i per acabar promovent la participació directa i reflexió dels nostres comportaments individuals per tal de generar canvis en l’estil de vida.


A més, hem pogut conéixer com és el parc ideal dels infants a través d’una exposició de dibuixos fets per ells mateixos. Gràcies a totes per fer del parc un espai més viu, divers i enriquidor!

Vídeo resum del tercer taller! Propostes de millora

December 11, 2016

Ací us deixem el vídeo del tercer taller del projecte Capgirant Orriols! Aquest flash-back al passat 15 d'Octubre ens recorda el treball realitzat sobre les propostes de millora per fer del jardí un espai més amable, funcional i silvestre.
De llavors ençà hem progressat molt! Se'ls mostrarem pròximament!

Vídeo de: 

Última deriva: Fauna Auxiliar!

November 25, 2016

El darrer dissabte vam fer l’última deriva del projecte i ens vam centrar en la fauna auxiliar, aquella que ens aporta importants beneficis ambientals. Per exemple, algunes espècies de rates penades poden arribar a ingerir 600 mosquits per hora, les abelles i vespes ens ajuden a prevenir plagues d’erugues en els espais verds a més d’ajudar-nos a obtindre fruites i hortalisses de qualitat gràcies a la pol·linització. Molts d’aquests es troben amenaçats a les nostres ciutats a causa de l’ús de plaguicides o a la manca d’hàbitats i refugis.

Per això, vam compartir una jornada realitzant dues intervencions mínimes al parc, aquelles que són respectuoses amb el medi perquè no són invasives en l’espai. Amb l’acompanyament de l’artista Marco Ranieri, férem un taller de trenat amb jonc de vímet, en el que realitzàrem una estructura en forma de rusc i que potser afavorisca la presència d’insectes pol·linitzadors. Vam conèixer igualment una caseta per insectes i férem un mandala amb restes vegetals per representar simbólicament l’ecosistema del parc. Entre altres elements vam utilitzar terra mesclada amb llavors de flors hivernals, perquè pogueren oferir aliment per a superar les rigideses de l’estació més pròxima.

Esperem que hàgeu gaudit tant com nosaltres! Gràcies a totes!

Capgirant amb Fent Ciutat

November 23, 2016

La setmana passada, els companys de Fent Ciutat ens van convidar a les IV jornades que versaren sobre l’apropiació de l’espai públic. El dia 24 de novembre en el Civic Factory Fest, vam participar en una conversa oberta sobre iniciatives de participació ciutadana impulsades des de l'administració. Compartirem taula amb Arnau Boix de Pla Estel, amb el regidor de mobilitat Giuseppe Grezzi, amb Marcos Pastor de la iniciativa Colecamins i amb l’arquitecte Carmel Gradolí que va ser el moderador del debat.

 

Després de la presentació del Civic Factory Fest i de Fent Ciutat, vam fer cadascú  una breu intervenció on vam explicar d’on sorgeix Capgirant, quina metodologia seguim i quins creiem que han sigut els majors reptes i dificultats del procés. Després va començar un debat molt interessant on reflexionàrem sobre aspectes com ara: els reptes que té l’administració per tal de facilitar una participació real pel que fa al disseny i la governança dels espais lliures, sobre la superposició de processos i la manca de treball entorn de la generació d’una estructura consolidada per a participar en el govern de la ciutat. Sobre l’ambigüitat del terme participació i les contradiccions que afloren. També sobre com o perquè involucrar a la ciutadania en qüestions que semblen molt tècniques com les ambientals i sobre molts matisos més. Si voleu assabentar-vos de tot i fer alguna aportació, Fent Ciutat penjarà tan aviat com puga un document resum de les jornades en la seua web (www.fentciutat.org).

Taller 4: Priorització: Viabilitat de les accions

November 04, 2016

El passat dissabte vam compartir un matí de reflexió sobre quines accions de millora es volen per al parc. Amb les propostes treballades es va prioritzar i discutir sobre com ens podem implicar com a ciutadans per dur-les a terme. Una de les més desitjades és la de continuar donant a conèixer la riquesa del parc i comprendre perquè és important conservar la seua biodiversitat, a través de la creació d’una aula natura o d’activitats prolongades al llarg del temps! (Ací vos deixem els panells amb les propostes i les conclusions treballades).

 

A més, vam conèixer com s’imaginen el parc els infants a través d’una exposició de dibuixos fets pels alumnes de l’escola Miguel Hernández, arran de les activitats d’educació ambiental que se celebraren durant el mes d’octubre al parc.

Amb els infants que acudiren vam realitzar una de les accions de millora proposades, vam construir uns menjadors per a les aus i vam aprendre una mica sobre les aus de l’espai.

Gràcies a totes les persones participants, majors i menuts, per fer el parc d’Orriols un espai més viu i silvestre. Vos convidem a la propera activitat en què construirem entre totes dues intervencions efímeres amb un artista que treballa la relació amb l’entorn des de l’ecologia, Marco Rianeri. Aquesta serà el 19 de novembre a les 12.00h, i destinada a totes les edats.

IV Deriva Verda. Accions de millora

October 24, 2016

En aquesta deriva vam passejar pel parc per pensar entre totes aquells aspectes que havíen quedat sense resoldre (com la governança) i tractàrem de buscar espais per a poder gaudir de la fauna, la frescor i del contacte directe amb la natura. Espais on poder aprendre d’aquesta van ser alguns dels temes tractats. També va sorgir prou debat entorn a la participació.

 

Convidar-vos a col·laborar en les pròximes activitats, que seran més lúdic-festives. Farem esmorzars, tallers per a la infància, pero també per als joves i adults! Apunteu en l'agenda el 5 de novembre i agraïm màxima difusió! Gràcies de nou!

October 12, 2016

Fa uns dies, estiguérem presentant el projecte Capgirant Orriols en la sessió que va organitzar Proyecta Valencia-Hacia el 2030. La finalitat de la jornada va ser reflexionar sobre els objectius de desenvolupament sostenible proposats per l' ONU per a 2030, en concret sobre aquell lligat amb l'urbanisme i les ciutats: "Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguen inclusius, assegurances, resilients i sostenibles".

Va ser una vesprada molt interessant on vam conèixer altres projectes de la ciutat com el Civic Factory Fest i on reflexionàrem col·lectivament sobre els reptes que té la ciutat de València i les mesures que podria dur a terme per tal d'assolir l'objectiu. Eixiren coses molt relacionades amb els espais verds i la infraestructura verda com la creació de biòtops, l'establiment d'un percentatge obligatori de sol permeable en la construcció d'espais públics i l'abandó de l'ús dels pesticides. Sense dubte va ser molt enriquidor per tots els assistents, als que volem donar les gràcies per la seua participació. En concret als veïns d'Orriols que assistiren.

Taller 3. Accions de millora!

October 13, 2016

El passat 15 d’Octubre va tindre lloc el tercer taller de Capgirant Orriols, en el qual treballàrem les pospostes de millora al parc, per fer un espai més amable, funcional i silvestre.

Material amb què treballàrem:

Panell 1: dels Problemes a les Propostes.

Amb els problemes i debilitats del parc identificats durant el diagnòstic col·laboratiu, l’equip tècnic de Capgirant va transformar els problemes en línies d’acció. Afegint a cada línia d’acció les propostes prèviament recopilades durant totes les activitats participatives i entrevistes a experts. Així elaboràrem el Panell 1.

Panell 2: atacant les àrees febles de la sostenibilitat en l’espai lliure

Per altra banda, identificàrem els aspectes de la sostenibilitat que cada proposta abordava i els situarem en la Roseta dels Resultats. El panell 2, en el qual reflectim la posició de totes les propostes va servir per detectar les àrees que ens quedàven encara per treballar, i visualitzar quins principis de la jardineria ecològica podien complir amb les propostes recopilades.

Dinàmica

El repartiment d’unes fitxes en les quals havien reflectit les propostes per grups va ser el pretext per parlar d’elles amb més calma, i com una taula redona, succeïren controvèrsies i afinitats amb aquestes.

La infància per la seua banda, es va sentir còmoda a la taula d’expressió i dibuix que hi havia per a ells, i els més majors van iniciar la seua pròpia deriva verda a la recerca d’una sèrie d’elements només visibles als qui miraven amb tots els sentits.

Conclusions i properes línies de treball

Va ser un taller intens en el qual van eixir consensos però també dissensos. D’això es tractava! En el proper i últim taller (5 de Novembre), treballàrem la priorització d’aquestes propostes en diversos nivells: viabilitat econòmica, durada en el temps i efectivitat. Vos esperem!

Fotografies de:

Comissió de Seguiment. Conclusions de l'anàlisi

September 27, 2016

El passat dimecres vam assistir a la primera comissió de seguiment del projecte. Vam estar presents l'equip tècnic de Capgirant, el responsable de la gestió del parc, membres del grup motor i persones interessades en el tema i que volen involucrar-s'hi.

 

En aquesta, mostrarem els resultats del diagnòstic col·laboratiu que havíem definit prèviament amb tots els actors que fan vida en l'espai lliure. I a més, es despertaren algunes solucions o accions que poden posar-se en marxa.

 

Com a conclusió de l'anàlisi - el gràfic de la roseta facilita la seua visualització directa- queda clar quins espais són potencials a treballar. En general, totes les àrees estudiades d'acord amb els principis de jardineria ecològica presenten grans carències, que caldria abordar de manera pràctica, ja que amb xicotetes modificacions podem millorar notòriament la qualitat de l'espai lliure. En els pròxims tallers, treballarem al voltant de les tres línies d’acció que vam definir en les sessions de treball col·lectiu: la falta d'espais per a la biodiversitat, la carència de coherència en l'ús dels recursos naturals del mateix espai i el disseny rígid (de l’espai però sobretot de la seua gestió) que limita l’ús del parc.


Gràcies als assistents i al interés mostrat tant pels veïns com per la OAM, vos esperem en les pròximes activitats, ja que considerem que la col·laboració i coordinació de tots vosaltres és imprescindible per a construir un espai conforme amb les necessitats dels habitants i a l'optimització dels recursos naturals.

Deriva Verda amb referents: Parc natural de La Rambleta

September 15, 2016

Aquesta vegada vam passejar per un parc ben diferent. Vam perdre'ns pel Parc (natural) de La Rambleta, com el coneixen els seus veïns i veïnes, i vam aprendre sobre els valors de la natura i saviesa popular, sobre el caràcter multidisciplinari de la jardineria.

 

L'energia i màgia que desprén el parc i els coneixements dels convidats -entre ells part de la comissió de Biodiversitat del parc de la Rambleta, formada per veïns de Sant Marcel·lí- ens van servir per a fer una immersió a una esfera desconeguda en la ciutat, la mare naturalesa com a font de saber i d'art.

 

Ens quedem en algunes frases com ara:

"La cultura Mediterránea alaba a las sombras y a la vida silvestre y la ciudad se las niega"

“Cuando te das cuenta de que eres uno más en el ecosistema, nunca te vuelves a sentir solo”

 

Remarcar la importància en la decisió en el disseny, ja que encara que aquests parcs són de dimensions similars, es tracta de parcs ben diferents. Mentre que el Parc d'Orriols es caracteritza per un disseny formal regit sota criteris estètics, la Rambleta té el seu màxim en la potenciació de la biodiversitat local i en la gestió col·laborativa. No obstant això, ambdós espais tenen en comú una història de reivindicació veïnal.

 

Gràcies a tots els assistents i especialment als veïns de Sant Marcel·lí i a Ximo Sánchez, per contar-nos la seua experiència i carregar-nos de magnífiques idees per a la següent fase del projecte, que donarà inici el pròxim 1 d'octubre, en la que proposarem col·lectivament alternatives i a la que tots sereu benvinguts!

Dinàmica de valoració col·lectiva amb el Grup Motor: indicadors socials

September 07, 2016

Tornem de l'estiu i amb el canvi d'estació tancarem la primera fase del projecte: el diagnòstic, per tal de començar a reflexionar sobre actuacions i propostes per fer el Parc d’Orriols més ecològic i sostenible. Ahir vam poder gaudir d'una vesprada més fresca amb els veïns i veïnes del grup motor per posar-los al dia dels avanços fets per l'equip tècnic durant aquest estiu. També vam treballar a través d'una dinàmica col·lectiva, aspectes de la sostenibilitat social. Parlàrem sobre governança, l'impacte social i la repercussió en el territori de l'espai lliure. Responguérem a preguntes com:

 

¿Existeixen mecanismes que permeten una construcció col·lectiva de l'espai?

¿Considera que l'espai respon a les necessitats requerides per als seus usos i convida a la socialització?

¿Considera que l'espai lliure potencia els valors històrics, culturals o amb certes arrels per a la població existents a la zona?

 

I ens va servir per reflexionar el ventall de possibilitats que ens pot oferir al barri i a la ciutat un espai lliure, tot buscant altres espais on sí que es desenvolupen.


Gràcies a tots i totes els participants i ens veiem a la PRÒXIMA DERIVA VERDA el dimecres vinent!

Vídeo resum del segon taller!

August 31, 2016

Després d'un breu descans per vacances, tornem amb molta il·lusió. Per a començar bé us deixem el vídeo del segon taller sobre gestió dels recursos amb l'esperança d'animar-vos a vindre i participar en els pròxims esdeveniments:

07 de setembre a les 19.00h: GRUP MOTOR 

14 de setembre a les 19.00h: DERIVA VERD

01 d'octubre a les 11.00h: TALLER DE PROPOSTES

Vídeo de: 

Tercera Deriva Verda: els processos naturals

July 12, 2016

En la darrera deriva vam observar els processos naturals que apareixen en el parc, sobretot en la zona que envolta al poliesportiu i on fa temps que no entra un jardiner.


Vam veure amb els nostres ulls processos de substitució. Han aparegut espècies exòtiques, però també especies de lledoners o “almeces”, autòctons del nostre territori i molt apreciats per la seua bona ombra i fusta de gran qualitat. Transportats els seus fruits segurament, pel ventre d’alguna au i depositats aleatòriament per l’animal. Un sòl ric en matèria orgànica, al trobar fulles en el sòl en descomposició, i espècies d’insectes capaçes de devorar gran quantitat de mosquits i que normalment es troben amenaçades al medi urbà.


Vam parlar de com iniciar processos de naturació, implantant accions sobre el verd urbà, incorporant més vegetació i espais lliures amb criteris ecològics, amb la finalitat d’aconseguir la naturalització del sistema urbà. Ja que com vam poder observar, la natura s’obri pas per si mateixa i no ens caldrà comprendre-la per a ajudar-la, sinó per ajudar-nos a nosaltres mateixa.

Segon taller: Gestió dels recursos existents al parc

July 04, 2016

L’últim taller de la fase de diagnosis de l’estudi al parc d’Orriols es va celebrar el passat dissabte 2 de juliol. Van treballar tant els adults com els xiquets i xiquetes.

 

En primer lloc, els adults vam reflexionar sobre quines sensacions esperem trobar quan anem a un espai lliure, que ens va permetre concloure que un parc no pot ser l’únic espai de la ciutat on passe tot.

 

A continuació, vam treballar sobre la gestió dels recursos naturals i de les infraestructures. Responent a preguntes com: Quines carències veiem en el ús i optimització dels recursos existents? És a dir, quins recursos poden estar desaprofitats o desbaratats i per què?

 

Vam parlar sobre el cicle de l’aigua i l’energia, el reg, la depuració de l’aigua o la pavimentació del parc. Així com de les necessitats dels usuaris i la seua implicació en el parc. Tot açò a partir de la informació obtinguda a partir de les entrevistes i activitats realitzades prèviament (com les derives). D’aquesta manera vam concloure com un incorrecte disseny i un desaprofitament dels recursos naturals del parc i de les infraestructures no permet obtindre els mateixos serveis als ciutadans ni potencia la biodiversitat (no gaudim d’un esplai i relaxació, no es disminueix d’igual manera la contaminació acústica o es depura l’aire de la ciutat, tampoc s’assolix a un confort climàtic).

 

Al mateix temps, les xiquetes que acudiren van gaudir d’una deriva verda pel parc i vam debatre sobre les preferències i aquelles coses que els incomoda del parc. També van tindre el seu espai per imaginar el seu parc ideal. Van crear espais amb molta més vegetació, arbres i aliments per a les aus i els esquirols, un “parque para mirar y disfrutar de la naturaleza”.


D’ara endavant deixem de centrar-nos únicament en la primera fase de l’estudi, l’anàlisis, per a continuar amb les propostes. A la tornada de l’estiu vos esperem amb noves idees i propostes concretes per tal d’avançar en la creació d’espais adaptats a les nostres demandes i respectuosos amb el territori que els envolta.

Fotografies de: 

Segona reunió Grup Motor

January 01, 2020

Durant la segona reunió del grup motor, prèvia a l’últim taller de diagnosi del parc, vam mostrar als veïns els avanços de l’estudi i vam avaluar conjuntament les estratègies de comunicació, apuntant algunes millores. A més, vam preguntar-nos: què busquem, o com esperem sentir-nos quan anem a un parc?, apuntant a: silenci, tranquil·litat, olor de verd, ombra, màxim contacte amb la natura, seguretat, oci, etc. Finalment elaborarem un mapa col·laboratiu amb els espais al parc que ens permeten experimentar aquestes sensacions d’evasió de l’estrès de la ciutat i quins no, apuntant a les causes (contaminació sonora, visuals de la ciutat, absència d’ombra i frescor, etc.)

Si vols aprofondir al detall d'aquesta reunió, t'invitem a llegir l'acta.

Vídeo resum del primer taller!

July 03, 2016

Ja tenim un vídeo resum del primer taller que realitzarem sobre diagnosi col·laborativa en el que vam parlar sobre la biodiversitat del parc! El pròxim DISSABTE DIA 2 a les 10.30h tindrem el segon sobre la gestió dels recursos. A més, dimecres tindrem reunió del grup motor a les 19.00h al parc. Encara estàs a temps d'unir-te. T'esperem!!

Vídeo de

Segona Deriva Verda amb convidats especials!

June 16, 2016

El passat dimecres va tindre lloc la segona deriva verda en el Parc d’Orriols. Aquesta vegada vam parlar sobre la gestió de l’aigua i del sòl. Vingueren convidats membres d’Acció Ecologista-Agró per explicar-nos la seua experiència al Tancat de la Pipa (àrea de reserva natural dins del P.N. de l’Albufera), en la que tenen en marxa un sistema de filtres verds capaços de depurar l’aigua de l’Albufera. Gràcies a ells vam veure la possibilitat de crear un estanc viu al parc, amb plantes aquàtiques, granotes, parotets i on es podria mantindre aigua amb qualitat sense llençar productes químics. Va ser un moment de reflexió per a totes i tots. I vam parlar sobre quines sensacions ens aporta l’aigua (frescor, punt d’aigua per a les aus i la seua observació, relaxació a través del so, etc.).

De la mà d’Enrique Murgui, especialista en avifauna, qui ha fet diversos censos als jardins de València, vam poder conèixer el descens del número d’aus a la ciutat, així com que el parc d’Orriols és un dels que presenta pitjor biodiversitat, degut a la falta d’aliment al parc entre d’altres. Vam observar els distints tipus de sòl que podem trobar al parc i quins son els més adequats per obtindre arbres més sans.

A més, ens acompanyaren tres membres de l’associació d’Amics del Jardí Valencià (AJAVA).

Això es torna cada vegada més interessant! No et perdes la pròxima el dimecres 13 de juliol!

Taller "Diagnosi col·laborativa: Biodiversitat actual"

June 07, 2016

El passat dissabte 4 de juny de 2016, vam celebrar la primera jornada participativa de l’estudi Capgirant Orriols, amb el nom “Diagnosi col·laborativa: biodiversitat actual”. L’objectiu va ser fer una devolució creativa sobre tot allò que s’havia recollit en l’anàlisi participatiu fins al moment, en relació a la biodiversitat actual del parc. La jornada, tot i que va començar amb una xicoteta tempesta no va impedir que es duguera a terme i que acudiren a participar alguns valents veïns, els qual ens ajudaren a muntar una carpa a la pèrgola de l’estanc. 

A les 11.15, ja tots a coberta, es va donar la benvinguda als veïns i veïnes i es va procedir a explicar la dinàmica de treball. Es va elaborar col·lectivament un gràfic on es visualitzaven les relacions causa-efecte entre les diferents percepcions o elements relacionats amb la biodiversitat per establir els “nucs crítics”, és a dir, les principals causes dels problemes identificats que haurem d'abordar en un futur per resoldre'ls. Es debateren qüestions com: la biodiversitat, el consum de recursos, el tipus de jardineria que volem o la frescor i tranquil·litat que ens aporten els jardins. Així com altres com la falta de sensibilització ciutadana, d’espècies autòctones i refugi per altres especies, d’ombra o de connexió amb altres espais com l’Horta.

També férem una xicoteta deriva verda amb els xiquets i xiquetes que pogueren assistir, que acabà amb la realització de dibuixos del parc. Finalment, vam conèixer el nom i curiositats d’espècies d’arbres i arbustos autòctons del nostre territori així com d’insectes beneficiosos que ens ajuden a controlar les plagues. Amb un conjunt de mostres de fusta, de fulles i d’insectes. I per acabar... esmorzarem tots junts! 

 

Esperem que la pròxima activitat ens acompanye el bon temps i puguem gaudir tots i totes de les jornades!

Fotografies de 

Primera reunió del Grup Motor

June 06, 2016

El passat 1 de Juny va tindre lloc la primera reunió del Grup Motor de Capgirant Orriols, en la qual vam presentar el projecte explicant el sistema de treball i les vies de participació. També vam mostrar el treball fet per l'equip tècnic durant l'últim mes. A més, vam definir el paper del grup motor com espai de trobament entre habitants del barri i tècnics interessats i junts vam esbossar un mapa d'actors socials del barri. Ací teniu l'acta de la reunió on podeu veure amb detall el desenvolupament de la sessió. No oblideu que tots i totes podem formar part d'açò! Les pròximes dates de les reunions són: el 2 de Juliol, l'1 d'Octubre i el 5 de Novembre, sempre els dimecres anteriors als tallers.

Primera Deriva Verda al Parc d'Orriols

May 18, 2016

Ahir vam estar en el parc realitzant nostra primera DERIVA VERDA. La deriva o transecte és una metodologia participativa que permet sistematitzar les impressions que els usuaris tenen del territori.

Durant la visita pel parc amb els veïns que han assistit, hem pogut compartir les nostres sensacions i apropar-nos a conceptes com el d’ecologia o el de sostenibilitat. Mitjançant el debat de la gestió de l’aigua, l’energia i la reutilització de residus, ens hem apropat a un anàlisi crític dels costos i beneficis ecosistèmics del jardí.

Hem pogut conèixer arbres i vida silvestre, i respondre a preguntes com:

"A qui dóna de menjar aquestos arbres? "

"Qui viu ahí?" 

"Tenim papallones i altres pol.linitzadors en el jardí?"

 

A més, hem descobert que els arbres pateixen estrés… i sembla que els d’aquest jardí bastant. Ah! I hem vist un brot del que és la primera olivera del parc!

Gràcies a tots els veïns que han assistit! Ens veiem en la pròxima!

Presentació Capgirant Orriols

May 05, 2016

El passat dissabte 07 d’abril, aprofitarem la jornada #ViuOrriols de #SembraOrriols, procés en el qual hem participat activament amb els habitants del barri, per presentar-nos al solar de l’ermita.

 

Els contarem que CAPGIRANT ORRIOLS és un estudi finançat per la regidoria d’ Innovació Social que pretén formular amb les usuàries i usuaris una proposta de remodelació de l’actual Parc d’Orriols, per tal de fer-lo més sostenible des del punt de vista social, ambiental i econòmic.

 

Perquè l'actual jardí no satisfeu totes les necessitats de les persones que l’usen;

Perquè la seua vegetació i el manteniment que requereix no són el més adient en el context actual de canvi climàtic;

Perquè amb xicotetes modificacions, podem tenir un jardí més accessible i funcional, amb més zones d’ombra i menys consum d’aigua, i amb una major diversitat de flora i fauna. En definitiva, un jardí ambiental i sostenible front al jardí purament formal existent.

 

Per tot açò us convidem a participar en el Procés de Participació i en totes les activitats programades!

 

 

Please reload

bottom of page